Egyházi hírek

Református egyházi hírek:

 • 2021. December 25.szombat 14:00-tól karácsony ünnepi úrvacsorás istentisztelet a nyimi református templomban.
 • 2020. december 29-én – a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű – földrengés pusztított Horvátországban, melyet Magyarországon is érzékelhettünk (a természeti katasztrófa epicentrumának tekinthető Petrinja városa romokban áll); a földrengésnek több halálos áldozata is lett. A Somogyi Református Egyházmegye Elnökségének felhívására – 2021. január 31-ig bezárólag – adománygyűjtést hirdetünk a horvátországi károsultak megsegítésére (adományainkkal az újjáépítési munkálatokat támogatjuk)! Utalni a gyülekezeteink számlaszámára lehet:

Balatonkiliti Református Egyházközség: 50800290-10134683 (Takarékbank) VAGY Ságvári Református Egyházközség: 50800245-11521620 (Takarékbank)

A közleményben ez szerepeljen: “földrengés”

 • Egy hónap múlva, 2021február 14-én (az ún. „Valentin napon”) a (házas, illetve) párkapcsolatban élőket (is) köszöntjük és kollektív áldást kérünk rájuk, istentiszteletünk keretében. Szeretettel hívjuk és várjuk minden testvérünket!
 • Az idei Egyetemes Imahetünket – a kialakult járványhelyzetre tekintettel – minden bizonnyal csak tavasszal; húsvét II. és III. vasárnapja (április 18-25.) között fogjuk megrendezni településeinken

 


Az ünnepi katolikus szentmise Nyimben: január 30. 16:00 órakor kezdődik.


Katolikus egyházi hírek:

Egyházi időpontok

 Katolikus szentmise Nyimben

2020. November 2.-án 16:00-tól.


 • Katolikus mise lesz Nyimben Pünkösd hétfőn (Június 10.-én) 9:00-tól
 •  “Zenélő Templom” Nyimben

Ebben a hónapban befejeződik a katolikus templom felújítása. A felújítás apropóján június 30.-án, 15:00-tól “Zenélő Templom” címmel rendezvényt tartunk, amelyre már most invitálunk minden érdeklődőt Nyimből és a környékbeli településekről is egyaránt.

A rendezvény egy kissé rendhagyó zenés szentmisével kezdődik, majd ezt követően nemzetközileg is elismert, és a feltörekvő generációt is képviselő gitár, cselló és fuvola művészek fognak egy komolyzenei koncertet adni.

A műsorban szerepet vállal a nemrég alakult Nyimi Kórusunk is. Már ezért is érdemes lesz ellátogatni az eseményre.

A június 30.-i esemény még egy vonatkozásban jelentős lesz számunkra.

Ugyanis Dr. Gárdonyi Máté atya, aki eddig a Nyimi egyházközséget oly nagy szeretettel és odafigyeléssel gondozta, új kihívások elé néz. Pontosabban felkérést kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Tanszékvezető Professzori feladatainak az ellátására. Az új feladat kapcsán sajnos elhagyja közösségünket.


Református egyházi hírek:

Egyházi időpontok

~ október 31-én, szombaton

– a reformáció emléknapján –, 10:00-kor – ökumenikus istentiszteletre kerül sor, a siófoki evangélikus templomban!

~ október 31-én, szombaton, az elhunytak emléknapja kapcsán közös tiszteletadásra hívjuk a testvéreket – szeretteink emléke előtt –, méghozzá az alábbiak szerint: 14:30-kor a ságvári temetőben (lelkészsíroknál), 15:15-kor pedig a kiliti temetőben (dr. Nagy István, néhai lelkipásztor sírjánál) várjuk a testvéreket, hogy ott az örökkévalóságról elmélkedjünk!

~Az újborért – s nem mellesleg a reformációért – november 1-jén, „Mindenszentek napján” adunk hálát, istentiszteleteinken.


2019. június 9-én, pünkösd vasárnapján, 14:00-tól ünnepi úrvacsorás istentisztelet, a nyimi református templomban

2019. június 16-án, Szentháromság vasárnapján, 8:30-tól tanévzáró ünnepi istentisztelet (Te Deum), a ságvári református templomban


A katolikus templom felújítása miatt nagyböjtben nem lesznek szentmisék, de örömmel adjuk hírül, hogy húsvéthétfőn (ápr. 22.) ismét használatba tudjuk venni a templomot, reggel 9 órakor lesz az ünnepi mise Nyimben.


REFORMÁTUS EGYHÁZI HÍREK:

Nagyböjt IV. (Laetare) vasárnapi istentisztelet, a nyimi református templomban

Korábbi gyakorlatunkhoz híven (negyedévente legyen egyik istentiszteletünk Nyimben): az “esedékes”, a soron következő ilyen a böjt derekán, március 31-én, vasárnap 8:30-tól!

A böjti időszak IV. úrnapja, Laetare vasárnapja lesz – a nagyböjt közepénél járunk majd már. (Attól is különleges lehet e nap, hogy az egyetlen olyan a böjti vasárnapok sorában, ahol nem a bűnbánat a központi téma, hanem az öröm.)

A „Laetare” név egyébként is örömvasárnapot jelent, melynek alapot vet az ézsaiási felhívás (Ézs 66,10): „Örüljetek Jeruzsálemmel, és vigadjatok vele mindnyájan”.
A katolikus egyházban rózsavasárnapnak is nevezik e napot, mert a pápa (1635 óta) e napon egy-egy megszentelt aranyrózsát küld ajándékba jeles és előkelő, mégis istenfélő, kegyes világi méltóságoknak.

Az evangélikus hagyományban ezt a napot „kishúsvétnak” is nevezik. Német neve – „Sommertag” – pedig már egyértelműen a „nyárias tavasz” közeledtére utal…

Virágvasárnapi kézműveskedés a Kiliti Református Közösségi Házban 

Április 14-én, vasárnap 10:00-tól 12:30-ig; gyülekező a kiliti református templomban; mindenki hozzon magával egyetlen szál virágot! (A részvevő hittanosaink által készített termékek egy részéből húsvéti kirakodóvásárt tartunk a kiliti templomkertben, április 21-én, 11:15-től, az ünnep első napján, úrvacsorás istentiszteletünket követően!)

Áprilisi 18. Nagycsütörtöki Passiófelolvasás (Ságvár, ref.templom – 17:00 / Kiliti, ref.templom – 18:00) A közreműködők jelentkezését április 14-ig várjuk!

Április 19. Nagypénteki gyászistentisztelet (Ságvár, ref.templom – 17:00 / Kiliti, ref.templom – 18:00)

– Húsvét I. napi, ünnepi úrvacsorás istentisztelet lesz Nyimben, április 21-én, vasárnap 14:00-tól, a református templomban 


Állványok magasodnak a nyimi katolikus templom körül

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 100%-os- közel 15 millió Ft-os- támogatásával realizálódó beruházás során megújul a templom tetőszerkezete, valamint teljes külső homlokzata. A sekrestyében a nyílászárók cseréje, és a belső festés is megvalósul a renoválás során.

Az előzetes tervek szerint a templom idén a Húsvéti ünnepkör alkalmával nyitja meg kapuit a hívek előtt.


Református egyház:

– Szeptember utolsó úrnapján, 30-án lesz hálaadás vasárnapja: hálaadás a betakarításért –, szokásunkhoz híven az istentisztelet keretében adunk hálát Istennek, a tőle ajándékba kapott földi javakért. Az istentisztelet Nyimben kivételesen nem 14:00-kor, hanem délelőtt 8:30-kor veszi kezdetét! Kérjük a testvéreket, hogy a magukkal hozott jelképes(!) mennyiségű terményt, illetve különféle felajánlásukat tálcákon az úrasztalára tegyék – mintegy hálaáldozatként az Úrnak. Az összegyűlt felajánlásokat aztán – a szokott módon – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat siófoki tagintézményeibe (Gondviselés Háza Idősek Otthona, illetve Fogyatékossággal Élők Nappali Intézménye) juttatnánk el. Kérjük tehát, így gondoljanak erre az ünnepi eseményre is!

A „Teremtés hetét” idén szeptember 30-a és október 7-e közötti nyolcadban ünnepeljük; ökumenikus istentiszteleteket Ságváron, Kilitin és Nyimben fogunk tartani, alábbiak szerint: október 2-án, kedden 17:00-tól a kiliti katolikus templomban; 3-án, szerdán 17:00-tól a ságvári református templomban; 4-én, csütörtökön 17:00-tól pedig a nyim református templomban.

Római katolikus egyházi ünnepi alkalmak Nyimben:

 • Szeptember 30. vasárnap 9 óra
 • október 14. vasárnap 9 óra
 • október 28. vasárnap 9 óra – ezen a szentmisén emlékezünk meg az elhunyt nyimi hívekről

Református egyház:

szeptember 2-án, 8:30-kor “Veni sancte” tanévnyitó istentisztelet Ságváron; 

szeptember 8-án, szombaton gyülekezeti kirándulás (hittanosaink jutalomkirándulása) Kaszópusztára;

szeptember 15-én, szombaton 18:30-tól lesz Nyitott Templomok Éje (egymás után mindkét felekezet templomában – előbb a ságvári római katolikus templomban; aztán 19:00-tól a reformátusban);

szeptember harmadik hetében közös csalamádé-készítés;

Teremtés Hete (szeptember 30-a és október 7-e közötti nyolcadban

(részletek hamarosan…. )

Római katolikus egyház:

– Szeptember 8. Zarándoklat Búcsúszentlászlóra.

Jelentkezni a sekrestyékben lehet a misék után.


 • Kaposvári Egyházmegyei nap (megalapításának 25. évfordulója) május 26-án, szombaton Kaposvárott. A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Részletek: http://kaposvar.egyhazmegye.hu/25-eves-a-kaposvari-egyhazmegye/
 • Sóstói Ifjúsági Találkozóra hívja a környékbeli fiatalokat a Balatonszabadi Plébánia június 9-én. Biciklivel Ságvárról 7:00 órakor indulunk.
 • ·Napközis hittantábor lesz Kilitin, június 25-29. között. Részletek és jelentkezés nálam Hunyadi Lacánál a 30/253-2244-as telefonszámon.

 • 2018. június 29-30-án és július 1-jén ismét REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) lesz; ezúttal Kaposváron. Idén is kizárólag a gyülekezeten keresztül lehet jelentkezni, egyéni regisztrációra nincs lehetőség.

Menü igénylése esetén az étkezési díj előzetes befizetése szükséges! [1.300Ft-os ebéd: „A” menü – gulyásleves, ízes bukta; „B” menü: zöldségleves, grillezett sertéscsíkok petrezselymes burgonyával, vecsési vegyes vágott savanyúsággal]

A regisztrációs csomagjainkat a helyszínen fogjuk megkapni. A „Jelentkezési lapot” legkésőbb e hónap végéig kell leadni a gyülekezet lelkipásztoránál és ugyanezen határidőig kell befizetni az igényelt kedvezményes étkezés díját is!

A SZOMBATI NAPON,  JÚNIUS 30-ÁN FOGUNK RÉSZT VENNI!

 •  június második szombatján (június 9-én) – mint minden évben, úgy ismét – „Családi Napra” kerül sor Bódis József ságvári presbiter pincéjénél, a Lándor-hegyen; minden korosztályból várja az érdeklődőket – mind a ságvári, nyimi, mind pedig a szomszédos kiliti gyülekezetből!

Az együttlét ingyenesen látogatható, azonban előzetes regisztrációhoz kötött: A részvételi szándékot június 1-ig várja alpolgármester úr, a elektronikus levélcímen!


Házasság Hete:

A Házasság Hetét előzve, 2018. február 9-én, pénteken 18:00-tól Benedek Zalán színművész tart tréfás előadást a házasságban élők egymáshoz és (az őket egybeszerkesztő) Istenhez fűződő viszonyáról – a Kiliti Református Közösségi Házban (a siófoki baptista s a kiliti református gyülekezeti közösségek közös szervezésében).

Egyszemélyes vígjáték a férfi és női kapcsolatokról (írta, rendezte és előadja: Benedek Zalán). A darab érinti a férfi és női agy, kommunikáció és konfliktuskezelés jellemzőit, s mindez be van ágyazva történetileg és társadalmilag. Ötvözve számos kultúr- és művészettörténeti, közéleti vonatkozással, a biológia/genetika, társadalomtudomány, pszichológia eredményeivel és sok jó zenével. (16 év felettieknek ajánlott!)
A helyfoglalás érkezési sorrendben történik, ezért a szervezők kérik, az előadás megkezdése előtt fél- negyed órával érkezzenek!

A terem befogadóképessége miatt, (~ 60 fő), előzetes jelentkezés szükséges személyesen, vagy telefonon: a 84/323-430 telefonszámon.

A belépti díj (ajánlott adomány) jelképes összeg (500-1.000 Ft/fő)

Benedek Zalán előadóművészről az alábbi linken tekinthető meg bővebb információ: http://bibliacafe.hu/rendezveny/benedek-zalan-adam-es-eva-stand-up-comedy/

Barátsággal:
Bozsoki-Sólyom János


Örömhír a katolikus hívőknek, és a falu lakosságának is, hogy elkészült az új ajtó a templomra.   Az eredeti, valószínűleg még az 1824-25-ös építéskor került a helyére, így időszerű volt a csere. Az új ajtó tölgyfából készült és remélhetőleg jó néhány évtizedig fogja szolgálni a nyimi lakosokat.


Nyim református gyülekezeti tagok figyelmébe

Október 29-én, vasárnap, 14:00-kor istentiszteletünkön (a reformáció emléknapját megelőző vasárnapon, reformáció vasárnapján) az újborért – s nem mellesleg az 500 éve világhódító útjára indult reformációért – adunk hálát istentiszteletünkön; ezt követően leplezzük le azt az emléktáblát, amelyet a reformáció félezer éve előtt tisztelegvén állít leányegyházunk.

Az úrvacsorai jegyek felajánlását kérjük – hálásan köszönjük!

A felajánlott jegyeket Alföldy Zsolt presbiterünknek lehet átadni (vele előre egyeztetett időpontban), legkésőbb október 29-e, vasárnap délig!

(A MRE Zsinatának döntése alapján gyülekezeteink a reformáció hónapjának utolsó vasárnapján befolyt perselypénzeiket egy, a Zsinat által jóváhagyott s támogatott gyülekezeti célra ajánlják fel. Legyen ez az adomány a reformáció ünnepéhez méltó egyéni és közösségi áldozatvállalás, közös teherhordozásunk és egymás segítésének újabb szép példája.

Kérjük tehát a testvéreket: ennek ismeretében ajánlják fel adományaikat!)

Október 31-én, kedden, 16:00-tól veszi kezdetét (református gyülekezetünk szervezésében) a „Biblia és Reformáció” kiállítás megnyitója a ságvári Művelődési Házban; azt megelőzően (október 28-29-30-án) pedig a Kiliti Református Közösségi Házban lesz megtekinthető!

Október 31-én, kedden – a reformáció emléknapján –, az Ádándi Református Egyházközség templomában, 17:00-tól kerül sor a Dél-balatoni Református Régió közös istentiszteletére (minket is szeretettel hívnak és várnak ádándi testvéreink)

A Magyarországi Református Egyház „kebelbeli” gyülekezeteiben – így a Ságvári Református Egyházközség Nyimi Leányegyházában is – esedékes az általános tisztújítás.

 Presbitériumunk évadkezdő gyűlésén megnevezte az általa 3 főben meghatározott Jelölési/Választási Bizottság tagjait, akik elfogadták felkérésünket, és vállalták a presbiterválasztás lebonyolítását gyülekezetünkben!

A megbízottak a következők: Papp Gyuláné Kiss Mária bizottsági elnök, valamint Bozsoki-Sólyom János, Somi Leventéné Kilhoff Ágnes bizottsági tagok.

A Jelölési/Választási Bizottság tagjai ebben a hónapban folyamatosan keresik fel gyülekezetünk tagjait, hogy a részletek felől tájékoztassák az érdeklődőket.

 A presbiter- és gondnokválasztás időpontja és helyszíne: november 26-a, ságvári református templom. (vasárnapi istentiszteletünk keretében kerül sor a Választói Közgyűlésre; a választásban azon testvéreink vehetnek részt, akik szerepelnek a gyülekezet Választói Névjegyzékében!)

Bozsoki-Sólyom János


Adományból valósulhat meg a nyimi Kőkereszt felújítása

A Nyimi Római Katolikus Egyházközség adományokat gyűjt a hívektől a Kőkereszt felújítására, melynek keretében a kis szobor cseréje, a Kereszt teljes megújulása, valamint a korpusz felújítása is megvalósulhatna.

A beruházás várható költsége több százezer forint, ezért az egyházközösség kéri, hogy aki teheti az alábbi lehetőségek egyikén támogassa a cél megvalósulását:

Banki átutalással: OTP Bank 11743040-20060776. A közleménybe kérjük feltüntetni: “Nyim kereszt”

Számlatulajdonos: Szent Kilit Katolikus Egyházközség (www.szentkilit.hu/elerhetoseg)

Személyesen: Dr. Gárdonyi Máté atyánál a Plébánián, vagy Friktonné Katalinnál Nyimben.

 Köszönjük!


Erős torony az Úr neve: 1517. október 31.-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetés vette a reformáció.

De mit is jelent a reformáció a ma emberének?  Ifj. Cserháti Sándor – a Szegedi Evangélikus Egyházközség lelkésze így nyilatkozott az evangelikus.hu weboldalon: „Legfőképp azt, hogy – Luther wormsi beszédének jegyében – a Szentírás, a józanész és a lelkiismeret hármasságában kereshetjük a választ az Isten- és emberkérdésre. Hasonlóan fontos számomra, hogy a reformáció örököseként Jézus Krisztust tekinthetjük Isten Igéjének.”

Az idei év a reformáció 500. évfordulójának éve, melyet az több esemény során is ünnepel az Evangélikus és a Református Egyház.

Ilyen ünnepi alkalmon vehetünk részt itt Nyimben is, 2017. október 05.-én a „ReforMaraton500 protestáns marathóni zarándoklat” –on. A tervezett program szerint 15.00 kor érkeznek a futók A Polgármesteri Hivatal elől indulnak és kocognak át a Református templomunkhoz Luther Márton 95 tételével, ahol majd ki is “szegezik” azt. A templomhoz érkezve imádkoznak, és megemlékezést tartanak. Innen indulnak tovább a lelkes „kocogók” Ságvárra, majd Kilitire.

“Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál.” (Péld 18,10)

A Reformáció 500. évfordulója apropóján a “gyülekezeti faültetéssel” tisztelegünk a reformátorok, “az evangélium szellemében reformált hitű”, hitvalló eleinknek; a tervek szerint a reformáció havának hetében vagyis: október utolsó hetében, a Balatonkiliti és a Ságvári Református Egyházközségek, valamint a Nyimi Leányegyház templomkertjében elültetnek egy-egy “emlékfát”. 

Mindezt az októberi programsorozat mintegy zárásaként újbori úrvacsorás istentisztelet lesz október 29-én, a reformáció vasárnapján, 14:00-kor a nyimi református templomban


Reformáció 500 zenében

A protestáns egyházak idén ünneplik a reformáció 500. évfordulóját.

Luther Márton ágoston- rendi szerzetes, professzor 1517 október 31-én tette közzé- vagy szögezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára- 95 tételből álló vitairatát. Ettől számítjuk az egyházi megújulás időpontját, aminek- többek között- az evangélikus és a református egyház létrejöttét is köszönhetjük.

A jeles évfordulóra a nyimi reformátusok is megemlékeztek 2017. július 14-én pénteken, a nyimi református templomban.

Immár hagyomány, hogy a szentendrei Kecskés együttes júliusban egy mini-koncert sorozatot tart Nyimben, Ságváron, Balatonkilitin, Lantos Kecskés András Érdemes Művész vezetésével. A koncert sorozat idei témája a reformáció magyarországi megjelenésének, térhódításának időszaka volt.

A megtelt nyimi templomban nagytiszteletű Bozsoki-Sólyom János köszöntötte az együttest, és a megjelenteket, közöttük is Nyim község polgármesterét és családját.

Ezt követte egy kis bevezető előadás, amely a reformáció európai kezdeteit, legnagyobb alakjait mutatta be.

Az előadás során L. Kecskés András szakavatott kalauzolásában ismerhettük meg a 16. század három részre szakadt Magyarországát, annak társadalmát, kultúráját, énekköltészetét, muzsikáját, és a reformáció által létrehozott szellemi értékeket. Művésztársai- a zeneszámok között- bemutatták hangszereiket, elmesélték azok történetét. Az együttes a közönséget is megénekeltette Bornemissza Péter: Siralmas énnéköm… című műve előadása során.

Jó hangulatú, családias, magas színvonalú koncert résztvevője lehetett a megjelent közönség.

Többszöri ráadás muzsika után a tiszteletes úr köszönte meg az előadóknak a koncertet, a közönségnek a részvételt és a felajánlásokat a vendéglátáshoz.

Felhívta a figyelmet, hogy a zenekart hanghordozókon haza lehet vinni, ezzel is támogatva a kulturális missziójukat. Szeretettel hívott mindenkit a szombati kiliti és a vasárnapi ságvári koncertre is.

Ezt követően szeretetvendégség zárta az alkalmat.

 Az eseményről készült képgaléria a linkre kattintva tekinthető meg:

https://photos.app.goo.gl/FtkHMe5oGc3yisW73


Ökumenikus Imahét 2017

A képgaléria itt tekinthető meg.


Katolikus bál beszámoló

2017. február 4-én újra megrendezésre került hagyományos egyházközségi katolikus bálunk, ezúttal a siófoki Piroska Csárdában. Az ünnepi estet Dr. Gárdonyi Máté kiliti plébános és Vörös Péter siófoki káplán nyitotta meg, a bál házigazdája Csötönyi Anikó volt.

Az élőzenét a Riviera Cafe zenekar szolgáltatta. Felléptek: “Soós Fiúk” családi fúvós együttes, Pistár Janka népdalénekes, és a C&M Dance Studio táncosai.

Az est jótékonysági bevételeit a dél-alföldi hittanos gyerekek balatoni táboroztatására fogjuk fordítani. Köszönjük minden kedves résztvevőnek, hogy jelenlétükkel támogatták egyházközségi célunkat, köszönjük az adományozóknak a felajánlásokat és a szervezők áldozatos munkáját!

A képgaléria itt megtekinthető!


Advent

Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: a karácsonyi ünnepkör kezdete. A Gergely-naptár szerint december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal – más definíció szerint a Szent András napjához (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. Az advent első vasárnapja egyben az egyházi év kezdetét is jelzi. Mint egyházi ünnep története egészen a 4.–6. századig nyúlik vissza. Ebben az időben a vallásos keresztények a karácsonyra szigorú böjttel készültek fel, de e böjti időszak hossza még sokáig nem volt pontosan meghatározva. Az advent vasárnapjainak számát utóbb, a 11. században VII. Gergely pápa határozta meg, így pontosan kijelölve az ünnep időtartamát.

Az elnevezés a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami azt jelenti: az Úr eljövetele. A Jézus születésének ünnepére, azaz karácsonyra való készülődés mindvégig a megtisztulás jegyében zajlik. A római katolikus templomok oltára advent ideje alatt dísztelen, az orgona pedig kizárólag a zsoltárok kísérése céljából szólal meg.  Az ünnep liturgikus színe a lila, de a harmadik vasárnapon – az örömvasárnapon – megjelenik a rózsaszín. Az advent hétköznapjain sokfelé hajnali miséket (rorate) tartanak, amelyek Szűz Mária tisztelete és a Jézus születésére való várakozás jegyében zajlanak.

Az Advent a karácsony várásán túl jelenti számunkra a Jézus második eljövetelére való készületet is. A végső napra való készület éppúgy megköveteli tőlünk a rendes, becsületes életet, mint a karácsonykor földre szállt Isten jelenléte. Jézus második eljövetelével eldől végső, örök sorunk, mely komoly bűnbánatra és önvizsgálatra kell, hogy sarkalljon minket.

 2016-ban november 27-ére esik advent első vasárnapja.

 Ez alkalomból az adventi-ünnepkörhöz kapcsolódóan az alábbi egyházi programokra várjuk az érdeklődőket Nyimben:

 1. november 27.-én: 9.00 órai kezdettel: Katolikus szentmise
 2. november 27.-én: 14.00 órai kezdettel: Gyertyagyújtás és ünnepi istentisztelet a református templomban

 “A mi Urunk Jézus Krisztusnak négy adventusa vagyon. Először, midőn testben megjelent. Másodszor, midőn a szívbe bészáll és az embert megtéríti. Harmadszor, midőn halála óráján elmegyen az emberhez, és negyedszer, midőn eljön ítéletre…”


Egyházi ünnepi alkalmak a közeljövőben:

Idén kezdődik a reformáció 500. évfordulóját megünneplő eseménysorozat, melynek neve:

Reformáció 500

Térségünkben több rendezvény is lesz, ahová a nyimi híveket – és nemcsak hívőket – szeretettel várják.

-A Balatonkiliti Református Gyülekezet 2 napos konferenciát tart a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

Október 29-én, szombaton 10:00-tól dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke, egyháztörténész tart előadást, a kiliti református templomban, melyet a Közösségi Házban szeretetvendégség követ.

Másnap október 30-án, vasárnap 15:00-tól pedig dr. Gárdonyi Máté római katolikus plébános, a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára lesz előadó, a Közösségi Házban.

A Balatonszabadi Református Gyülekezet szeretettel hív és vár mindenkit október 31-én hétfőn, 17 órakor, a Reformáció Emléknapja alkalmából tartandó úrvacsorás istentiszteletre, – melyen a Dél-Balatoni Református Régió lelkipásztorai végzik a liturgikus szolgálatot – a balatonszabadi református templomba.

Az ünnepi alkalmat fáklyás felvonulás követi, majd a Művelődési Házban szeretetvendégség zárja a programok sorát.

November 13-án– a Tolerancia Nemzetközi Napja alkalmából – a ságvári Művelődési Házban, valamint a helyi általános iskola tornaszobájában rendhagyó istentiszteletre kerül sor. Közreműködnek (többek között) a térség fogyatékossággal élő fiataljai; lesz kézműves foglalkozás, filmvetítés; közös ebéd. Az egész napos rendezvény díjmentesen látogatható.

Az alkalmakra mindenkit szeretettel hívnak és várnak!


A teremtés ünnepe

A magyar keresztény egyházak körében pár éve kezdett meggyökerezni az a nemzetközi kezdeményezés, hogy szeptember-október folyamán ökumenikus módon ünnepeljük meg a Teremtés Hetét, és fordítsunk fokozott figyelmet a teremtett világ védelmére.

Az időpontválasztáshoz a különböző keresztény (ortodox, katolikus, protestáns) hagyományok, de a környezetvédelmi mozgalmak is alapot adnak. Hazánkban szeptember utolsó és október első vasárnapja közötti időszak a közös ünneplés és közös cselekvés kiemelt időszaka.

Ebből az alkalomból  ökumenikus istentiszteleteket tartunk

Nyimben, Ságváron és Kilitin – az alábbiak szerint:

– szeptember 26-án, hétfőn 18:00-tól a kiliti református templomban;

– szeptember 28-án, szerdán 18:00-kor a nyimi református templomban;

– szeptember 30-án, 18:00- tól a ságvári református templomban találkozhatunk!

Szolgálattevők:

Bozsoki-Sólyom János református lelkipásztor;

Egri Béla baptista lelkipásztor;

Dr. Gárdonyi Máté római katolikus plébános;

Hunyadi László római katolikus hittanoktató-kántor;

Lampért Gábor evangélikus lelkipásztor.

 Bővebb információ: www.teremtesunnepe.hu


Államalapító Szent István ünnepe

DSCF4047I. (Szent) István, születési nevén Vajk az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király. A keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakja.

Az 1824-ben épült nyimi római katolikus templom Pünkösdkor újraszentelt oltárképe az első magyar királyunkat ábrázolja, amint koronáját felajánlja Szűz Máriának. Nekünk, magyaroknak azért fontos ez a jelenet, mert a korona az országot és a népet jelképezi és a Szűzanyát Magyarország patrónájaként tiszteljük, a nyimi katolikusok pedig arra büszkék, hogy a falu védőszentje az államalapító Szent István király.

Ezen jeles ünnep alkalmából augusztus 20-án szombaton 9.00 órától Ünnepi Szentmise vette kezdetét, zárásként pedig kenyérszentelésre került sor a nyimi római katolikus templomban.

 

A megszegett kenyeret a résztvevők a szentmise után elfogyasztották.


Időutazás zenével

Idén is sor került a szentendrei Kecskés együttes mini-koncertsorozatára július 29-31. között.

kecskes_egyuttesAz L. Kecskés András érdemes művész vezette zenekar – Urbanetz- Víg Margit hegedűművésszel kiegészülve – a magyar régmúltat igyekezett e három estén át közelebb hozni a közönség számára. A zeneszámok előtt érdekes és hasznos információk birtokába juthatott a nagyérdemű; a művészek bemutatták hangszereiket, szóltak azok kialakulásáról, fejlődés- és használat történetéről. Ismertették az előadott művek történelmi hátterét, létrejöttük körülményeit. A koncertek tematikusak, ebben az évben a 16-18. század magyar zeneművészete, irodalma került terítékre, fókuszban a kuruc korral. Az első előadás a nyimi református templomban volt, július 29-én, pénteken, ahol az 1500-1600-as évek világát idézték meg. Bozsoki-Sólyom János tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a régizene együttest. Ezt követően Dancs Ferenc gondnok gondolatai hangzottak el, mellyel a korszakról adott rövid ismertetőt; kiemelve, hogy a koncert napja nemcsak azért ünnep, mert ismét hallható élőben a Kecskés együttes muzsikája, hanem azért is, mert idén egybeesik I. (Szent) László király égi születésnapjával, aki 1095-ben, 921 éve ezen a napon hunyt el. Majd a zenéé lett a főszerep a bő egyórás előadáson.

Másnap, szombaton, a ságvári református templomban folytatódott az időutazás, ahol a Nyimben megismert történelmi korszak magyar nyelvű protestáns egyházi ének- és zenekultúrája került sorra. A sorozat vasárnapi záróeseményének, a balatonkiliti református templom adott otthont, témája pedig a Zrínyiek és Rákócziak, illetve a kuruc kor volt.

            Dancs Ferenc gyülekezeti gondnok


Napközis hittantábor Kilitin

Idén új programmal bővült a Szent Kilit Katolikus Plébánia élete, elkezdtük helyi, kisebbeknek szóló napközis táborunkat Kilitin, a Galerius Vendégházban.

A négy napos tábor alatt igyekeztünk vidám, színes programokkal foglalkoztatni diákjainkat, ugyanakkor a témáinkhoz kapcsolódó tanítások tudást és vallásos szemléletet is adtak a nyárra hittanosainknak.

Az irgalmasság évéhez kapcsolódva négy fontos példabeszéd mélyítette el bennünk a fontos isteni erényt: elveszett  bárány, talentumokról szóló példabeszéd, irgalmas szamaritánus története és a tékozló fiú példázata. Elsétáltunk a Sió partjára, meglátogattuk a Máltai Szeretetszolgálat gondozásában élő idős testvéreinket, túráztunk Ságvár környékén, kutyás bemutatóval szórakoztattak bennünket, s még a közös fagyizás is belefért időnkbe. Köszönjük a bizalmat, a sok támogatást, jövőre találkozunk!

Hunyadi László Hitoktató Szent Kilit Katolikus Plébánia


Családi nap

csaladi_nap_reformatus2016. Június 11-én szombat reggel a Kiliti Református Közösségi Ház előtt gyülekezők együtt indultak neki (a mintegy fél esztendeje átadásra került) kerékpárúton, Ságvár irányába. A református parókia udvarán frissítőkkel fogadták a hívek az útról érkezőket. A református templom megtekintését követően ismét nyeregbe pattantak, hogy a festői fekvésű Nyim községbe jussanak. A turisták a Faluház udvarán kissé megpihentek, majd a református templomi áhítattal vette kezdetét az akadályverseny.

A részvevőkből alkalmilag verbuválódott csapatoknak térkép segítségével kellett eljutniuk a falu utcáiban található állomáshelyekig, ahol különféle feladatokat kellett eredményesen megoldaniuk, úgymint: „állati rejtvények” (bibliai feladványok); „calvinci-kódfejtés” (Kálvin-puzzle; Kálvinnal kapcsolatos talányok); „keresem a szót…” (képzettársítás az előzőleg elrejtett, majd megtalált szavakkal); „éhes béka”, „halászat” és „mocsárjárás” (ügyességi játékok)… Az öt, egymással testvériesen versengő csapat közül a „Fiatalok” fantázianevű formáció tagjai kerültek ki győztesen a vetélkedőből. A közös bográcsos, kemencés ebéd után a Nyimi Lovas és Kutyás Terápiás Közhasznú Egyesület elnöke, Csallós Krisztina és munkatársai fogadták a családi nap részvevőit, s biztosították a további felhőtlen kikapcsolódást. Alkonyattal indultak vissza a nagyberényi, ságvári, kiliti és siófoki kerékpározók – az idő és az időjárás Ura kegyelméből…

Bozsoki-Sólyom János


Oltárkép szentelés

Nyim római katolikus templomát 1824-ben építették, az oltárképet egy évvel később festette egy ismeretlen mester. A képen az első magyar királyt láthatjuk, amint koronáját felajánlja Szűz Máriának. Nekünk, magyaroknak azért fontos ez a jelenet, mert a korona az országot és a népet jelképezi és a Szűzanyát Magyarország patrónájaként tiszteljük, a nyimi katolikusok pedig arra büszkék, hogy a falu védőszentje az államalapító Szent István király.

Az oltárkép a klasszicizáló késő-barokk festészet visszafogott érzelmeket és elmélyült áhítatot tükröző darabja. Az elmúlt, majdnem kétszáz év alatt a festmény több helyen megsérült, koszolódott, eredeti szépségét felújítás által nyerhette vissza. A katolikus egyházközség megbízásából egy szakember végezte a restaurálást, amelynek munkadíját felajánlásból tudta fedezni az egyházközség. Ezúton is köszönjük mindenkinek a nagylelkű felajánlásokat, hiszen minden gyarapodás, ami a faluban történik, az a falunkat gyarapítja. A felújított oltárkép megáldása április 10-én egy olyan ünnep volt, amely nagyszerűen példázta Szent István Királyunk örökségét, azt sokszínű országot, amelyben élünk.

Az ünnepi liturgiát Görögkatolikus szertartás szerint végezte Bodogán László esperes paróchus, a pécsi Szórvány Egyházközség papja, az oltárképet pedig Dr Gárdonyi Máté Kiliti plébános atya áldotta meg. De az ünnepen köszönthettük a nyimi református gyülekezet lelkipásztorát Bozsoki Sólyom Jánost is. Együtt ünnepelhettünk mindannyian felekezeti hovatartozástól függetlenül, a liturgia után pedig a templomkertben agapé- szeretetlakoma várt mindenkire a helyiek jóvoltából.

Az oltárkép megszentelését követően az Ó Szent István dicsértessél kezdetű népdal csendült fel. A középkori eredetű moldvai csángó ének szorosan kapcsolódik az oltárképhez, hiszen Szent Istvánhoz, Magyarország fő oszlopához,  ahhoz a  csodatevő apostolhoz könyörög oltalomért, aki  “Boldogságos Szűzanyánknak, Mint magyarok asszonyának Feláldozta hazánkat, Szentelte koronánkat”.