Nyimi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Az alábbiakban a Nyimi Hírlevél 2016. augusztusi számában rövidített változatban megjelent cikknek az egyesület elnökével készített teljes tartalmát olvashatják.

Örömmel tapasztaltam, hogy a faluban több közhasznú egyesület is működik, többek között a Nyimi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Mikor alakult meg az egyesület? Ki kezdeményezte a megalakítást, kb. hány alapító taggal indultatok?

hagyomanyorzo_logoFriktonné Kati egyesületi elnök: A Nyimi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület 2006 decemberében, Kerényi Tibor, akkori képviselő kezdeményezésére, kb. 10 nyimi család részvételével alakult meg.

Milyen tervekkel, célokkal vágtatok bele a munkába?

Friktonné Kati egyesületi elnök: Az egyesület fő célja a régi hagyományok ápolása, a közösségépítés és a kulturális élet fellendítése volt (, ezen célkitűzések máig érvényesek). Úgy érzem, ezek a célokat nagy százalékban teljesítettük.

Mennyire sikerült megvalósítani a terveket? Kérlek, mutasd be az egyesület működését és főbb tevékenységeit!

Friktonné Kati egyesületi elnök: Voltak a faluban hagyományosan, (legalábbis az én gyerekkorom óta biztosan) tartott események, pl. a férfinap, nőnap. Mi emellé szerettünk volna, valami mást is, az evés-ivás mellé egy kis kultúrát is…

Akkor találtuk ki a Pünkösdi Királyválasztást, ami tényleg azóta minden évben nagy sikert arat; meg a karácsonyi műsorokat, azóta csinálunk a faluban kézműves foglalkozásokat. A farsangi jelmezes felvonulás is már örökidőktől volt a faluban (emlékszem, már gyerekkoromban is nagyon jók voltak), de ezt is próbáltuk még színvonalasabbá és szuperebbé tenni, és úgy érzem, hogy ez sikerült is, mert évről-évre nagy sikere van. Tényleg, ez megmozgatja a falut, sokan beöltöznek, maguk készítik a jelmezeket.   Például, egy vidéki zsűritag – elmondása szerint – azt tudta értékelni ebben, hogy nem vásárolt jelmezek versenyeztek, a nagyszülők, szülők, összeülnek és megvarrják a jelmezt a gyereknek, vagy a felnőtt is magának. Tulajdonképpen ezzel is össze lehet kovácsolódni, a barátok összeülnek, „Na gyere, akkor kitaláljuk, megcsináljuk! – lehet, hogy megiszunk közben egy fél liter pálinkát, de az nem baj, mert elbeszélgetünk.” Ez szuper szerintem.

A működésről… még Tibor elnökségével szerkesztettük az alapító okiratot, melyben ismertettük fő céljainkat. Azóta van egy könyvelőnk is, aki belépett az egyesületbe és önkéntes alapon dolgozik nekünk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az egyesület egyik fő pillére a pályázás. A nyertes pályázatoknak köszönhetően most már van  busz,  sátor, hangosítás… melyek egy-egy rendezvény sikerességéhez nagy mértékben hozzájárulnak. A pályázatokat az első időkben Pistár Péter, a későbbiekben már megbízott pályázatíró cég írta és írja.

Kérlek, pár szóban mesélj az Egyesület általatok legsikeresebbnek tartott tevékenységéről/rendezvényéről!

Friktonné Kati egyesületi elnök: Anyagilag a 9 személyes kisbusz megnyerése volt a legsikeresebb projekt, nagyon sok munkánk volt benne, főleg a Pistár házaspárnak.

 Rendezvény szempontjából én a tavalyi Pünkösdi Királyválasztást nagyon sikeresnek éreztem és én olyan büszke voltam arra, hogy a vidékről érkező vendégek és kézművesek milyen jó véleménnyel voltak a falunkról: hogy párját ritkítja ez a kis közösség a megyében. Ez engem büszkeséggel töltött el, mert én nagyon szeretem a falumat. Nem az enyém, nem csak az enyém az érdem, de ez, hogy dicsértek bennünket – ez nagyon jól esett.

Egy-egy rendezvény megszervezése igen sok láthatatlan háttérmunkával jár. Kérlek, pár szóban mesélj az egyesület életében a legtöbb kihívással járó eseményről, mi jelentette a kihívást? Sikerült megoldani? Hogyan?

Friktonné Kati egyesületi elnök: Ajjaj, legtöbb kihívás? Hát, minden, ami újat kitalálunk, az kihívás: hogy hogyan fog sikerülni, hogy minél jobban tudásunkhoz mérten megtegyük. Szerintem eddig a legnagyobb kihívás a tavalyi Egyesületek Napja volt, amit először szerveztünk. Ugye akkor is voltak vidéki fellépők, és mivel először csináltuk, jobban át kellett beszélni, hogy minden úgy legyen, ahogy kell. Mert amit már 10-20éve csinálunk, az már rutinszerűen megy a maga útján, mindenki tudja, mit-hova lépjen. Hát ez most még, több egyeztetést, szervezést igényel.

Milyen visszajelzéseket kaptok munkátokról a lakosság, és a tágabb környezet felől?

Friktonné Kati egyesületi elnök: Most falunapkor megkapta az egyesületünk a Polgármesteri Dicséretet, ami nagyon jól esett.

Az igazság az, hogy úgy látom, egy vidéki, hogyha eljön, vagy egy siófoki ember, jobban értékeli a munkánkat, mint a helyi lakosság. Innen mindenki olyan jó szájízzel tud elmenni és örömmel jön vissza. A vidéki egyesületek (pl. a Somi Vöröskereszt, a Ságvárért Egyesület, a Siómarosi Kossuth kör) olyan jólesően dicsértek bennünket, hogy milyen kevesen és mégis milyen összetartóak vagyunk… ezek jólesnek.

Vannak-e új célok, feladatok; milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Friktonné Kati egyesületi elnök: Hát, igen, mindig próbálunk kitalálni újabb dolgokat, pl. most az Egyesületek Napját. [Próbálkoztunk mi az augusztus 20-val is (nálunk ugye a Szent István nap, a búcsú napja), próbáltunk borkóstolót, vagy kenyérünnepet, de valahogy az nem sikerült, most már nagyon el van felejtve a búcsú.]

Tehát, a hagyományos éves programok mellett, ugye itt van mindjárt a következő Egyesületek Napja, ezen kívül nemrég pályáztunk egy 25 milliós családtámogatási pályázatra. Emellett állandó célunk az ÚJ TAGOK TOBORZÁSA, minden érdeklődőt szeretettel fogadunk!

A Nyimi Hagyományőrző Egyesület folyamatosan várja ÚJ TAGOK  BELÉPÉSÉT!

Jelentkezni: az Egyesület facebook oldalán: facebook.com/nyimihagyomanyorzo.egyesulet,  vagy emailben a címen, illetve személyesen a tagoknál lehet!

Egyesületi élet, események, rendezvények: