Katolikus egyház

A nyimi katolikus egyházközség bemutatkozója:

gardonyi_mateEgyházközségünk múltja a középkorba nyúlik vissza, amikor Nyim plébániás hely volt, a XIV. századból plébánosainak nevét is ismerjük (András, Péter).

Az újkorban a ságvári plébános gondozta a hívek lelkét, ma is álló templomunk 1824-ben épült Szent István király tiszteletére.

A település 2009-től a Siófok-Balatonkiliti Plébániához tartozik, jelenlegi lelkipásztora dr. Gárdonyi Máté, aki plébánosi teendői mellett az egyháztörténelem tanára a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. A szent szolgálatban a plébánost N. Bilák Karolina kántor és Hunyadi László hitoktató segíti, a nyimi egyházközséget pedig Pistár Péter templomatya, valamint Frikton Ferencné és Weifenbach Tivadar képviseli a közös egyházközségi képviselőtestületben.

Az utóbbi években a nyimi hívek anyagi hozzájárulásával jelentős felújítási munkákat tudtunk elvégezni a templomon: villamosítottuk a harangot, új padok készültek, restauráltattuk a főoltárképet, és éppen ezekben a napokban fejeződött be az új ablakok beépítése. Terveink között szerepel a templom külső homlokzati felújítása és a tetőzet cseréje.


  • Szent Kilit Katolikus Plébánia

Szentmisék: a Nyimi templomban: minden hónap utolsó vasárnapján 900-tól

8612 Nyim Kossuth Lajos utca 15.

Hivatali idő: Plébános: Dr. Gárdonyi Máté

8600 Siófok-Balatonkiliti  Asztalos utca 4.

telefon: 84/322-977

Hitoktató: Hunyadi László

mobil: 30/253-2244

e-mail: hunyadilaca@gmail.com

web: www.hunyadilaca.hu

www.szentkilit.hu