ÖKO közösség

Nyimi Öko Közösség bemutatkozása:
2010-ben alapítottuk csoportunkat, melynek célja az volt, hogy helyet találjunk magunknak, ahol ökológiai, szociális, és gazdasági programunkat meg tudjuk valósítani. 2012 tavaszán vásároltunk meg Siófok mellett, Nyim határában egy huszonhat hektáros leromlott állapotú mezőgazdasági területet, ezt Öko-rétnek neveztük el. Az elmúlt évek alatt sok erőfeszítést tettünk érte, hogy ezt a földet gyógyítsuk, ökológiai szempontok szerint műveljük, visszaadjuk a természetnek, és leendő életterünkké alakítsuk. Az elmúlt évek alatt több mint 1000 fát elültettünk tagjaink és önkéntesek közreműködésével..
Ahhoz, hogy együttműködő közösséggé tudjunk válni, a heti találkozókon már a kezdetektől törekedtünk egymás céljainak megértésére, közös értékeket találtunk, meghatároztuk közös céljainkat, ehhez sokat tanultunk együtt.
Rendszeresen végzünk közös munkát, gondozzuk tulajdonunkat, közösségi házunkat és Öko-rétünket, ugyanakkor mindannyian létrehoztuk saját életterünket is, egyelőre a falu régi házaiban.

Fontos feladatunk: kialakítani azt az életminőséget, amiben össze tudjuk egyeztetni a közösség érdekeit és személyes céljainkat. Gazdasági rendszerünk jövőjét egymást támogató kis közösségi vállalkozásokban látjuk. Többek között rendezvényszervezéssel, biozöldség-termesztéssel, oktatással, könyvműhely-üzemeltetéssel, gyümölcsfeldolgozással foglalkuzunk, amelyek működtetéséhez a szövetkezeti formát használjuk.
Döntéseinket konszenzussal hozzuk meg, és írásban is rögzítjük. Tagjaink folyamatosan tanulják az aktív részvételt, idővel egy-egy hozzájuk közel álló tevékenységi terület alakításában nagyobb szerepet vállalnak, így átérezzük a közösségünk iránti felelősséget. Törekszünk rá, hogy felmerülő konfliktusainkat megbeszéljük, erre többféle módszert használunk. Gyakoroljuk az egymás iránti figyelmet és türelmet.
Jelenleg kilenc tagunk él Nyimben, öt pedig Budapesten. 2019-ben elindult az első magánház építése Öko-rétünk szomszédságában, 2021-ben pedig készül a második, már a közös területen, és közös tulajdonban. 

Közösségünket az együttműködési szándékunkra alapozzuk, intencionális (megalkotott) közösségnek nevezzük magunkat. Ökológiai témák mentén szívesen működünk együtt szervezetekkel és érdeklődőkkel. Elsősorban meglévő programjainkon keresztül tudunk felületet biztosítani a kapcsolódáshoz, de nyitottak vagyunk új ötletekre is.
Sikeresnek érezzük magunkat, hiszen tíz év alatt stabil közösség lettünk, tapasztalattá érlelődött, amit már indulásunkkor is fontosnak tartottunk: az ökológiai és gazdasági célok csak akkor tudnak fenntarthatóan működni, ha stabil emberi kapcsolatok képezik az alapjukat. Közös nehézségünk, hogy területünk nagyságához és céljainkhoz képest kevesen vagyunk, így várunk olyanokat, akik  szívesen csatlakoznának közösségünkhöz.
Nyitott rendezvényeink nyimiek és Nyimért dolgozók számára ingyenesek.

További információt közösségünkről honlapunk elkészüléséig facebook oldalunkon találhattok:

https://www.facebook.com/nyimi.oko.kozosseg/
Facebook oldalunkon, vagy a info@felkelonap.hu címen üzenhettek nekünk.