Egy VölgyNYIMuzsika– Dunazug Együttes

Posted on Updated on

Ismét egy nagyszerű népzenei kalandozásban lehet részünk az “Egy VölgyNYIMuzsika” programsorozatnak köszönhetően. Ezúttal a  Pilis – Dunakanyar kistérség és a szentendrei -sziget térségéből érkező Dunazug együttes lesz segítségünkre a kalandozásban. A zenekar jellemzően táncházi zenekar, de ünnepeken is rendszeresen muzsikálnak.

Kezük alatt Dunántúltól Moldváig számos tájegység zenéje szólal meg különböző hangszerelésben, a vonós-cimbalmos zenekartól a tamburazenekaron át, egészen a moldvai (furulya- hegedű- koboz- dob) felállásig. Mintegy 15 féle hangszer segíti őket ebben. Sikerrel szerepeltek 2005-ben Brüsszelben, a Magyar Bálon, a 2006-os Új élő népzene 12. című lemezen és 2008-ban Barcelonában, a Magyarok házában.

Fontos célt tűztek maguk elé, amely nem más, mint a lakóhelyük környezetében, a táncházi hagyomány meghonosítása – ami több településen meg is valósult (Szentendre, Leányfalu, Pilisborosjenő, Szigetmonostor) -, s ezen keresztül minél több aktív résztvevő megnyerése a magyar  népzene és a magyar kultúra ügyének.

Ezzel a célkitűzéssel érkeznek hozzánk is, hogy az  “Egy völgyNYIMuzsika” programsorozat következő koncertjén nem csak a fülünkre hanem a lábunkra is hassanak, hiszen nem csak az egyes tájegységek zenéivel, hanem a táncaival is ismerkedhetünk, sőt a táncoslábú, vállalkozó kedvű közönség akár kis is próbálhatja a táncokat.

A Dunazug Együttes a július 29-i falunapon 15:30-tól lép színpadra!