Változás az ügyeleti alapellátásban

Posted on

November 1-től az ügyeletet a 1830-as telefonszámon lehet majd elérni. A mentőket továbbra is a 112-es számon kell keresni. Az új ügyeleti rendben a háziorvosi ügyelet hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon is lesz.

November 1-től Somogy vármegyében is elindul az új ügyeleti ellátás. Az ügyeleti ellátás egységesen a 1830-as telefonszámon érhető el, míg a mentőket továbbra is a központi segélyhívó számon kell hívni – írja a Kaposvári Mentőállomás a FB oldalán.

A háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között az alábbi ügyeleti pontokon vehető igénybe novembertől: Barcs, Fonyód, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófokon, Tab.

Az éjszakai sürgősségi ügyeleti ellátás a következő hónaptól hétköznap este 22 és reggel 8 óra, hétvégén és ünnepnapokon délután 14 és reggel 8 óra között vehető igénybe Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok kórházaiban. A gyermekek ellátása az ügyeleti pontok működési idejében, valamint munkanapokon 16 és 22 óra, hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és este 20 óra között a Kaposvári Kórházban történik.

Működési időn kívül a felnőttekhez hasonlóan az éjszakai ügyeleti ellátás vehető igénybe.

Az eddigi megszokott háziorvosi ügyeleti ellátás átalakításának célja, hogy országosan egységes, betegek számára még jobb ellátást biztosítson és a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt, hatékonyabb ügyeleti rendszer működhessen. A központi ügyeleti telefonszám hívásfogadása Kaposváron történik majd, ahol ügyeleti mentésirányító (szükség esetén az ügyeleti ellátó/orvos) tanácsot adhat vagy kiküldheti az ügyeleti kocsit a beteghez, vagy ha a beteg életveszélyben van, azonnal mentőt is tud küldeni.

Az új ügyeleti renddel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat azt írta: az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.