Évértékelő

Posted on

Az alábbiakban Pistár Péter polgármester évértékelője olvasható:

Pistár Péter Polgármester: A 2016-os év jelentős változást hozott a falu életében. Kezdjük talán időrendben  haladva. Tavaly ilyenkor megfogalmazódott bennem, hogy rázzuk fel egy kicsit Nyimet, mutassuk meg a nagyvilágnak, hogy a kis zsákfalu valójában hol is helyezkedik el a térképen! Februárban létrehoztuk az önkormányzati Facebook oldalt, és  szintén ebben a hónapban megjelent első közéleti kiadványunk: a Nyimi Hírlevél!

A február hónap különösen fontos az önkormányzatok életében  hiszen az éves költségvetésükről döntenek. A 2016-os időszakra elmondható, hogy stabil, és nagyon megfontolt gazdálkodást folytattunk, mindamellett igyekeztünk  valamennyi fejlesztési igényünket megvalósítani. Megújult például a Társulás által fenntartott  Bóbita  Óvoda és Bölcsőde konyhája, korszerűbb, és gazdaságosabb fűtési rendszerrel üzemel ezentúl. A  nagyszámú gyereklétszám miatt  újabb csoportszobát is kialakíttattunk, valamint a meglévőek padlóburkolata, és falai is megszépültek. A gyerekeken túl, az idősekre is gondoltunk amikor ingyenessé tettük a szociális gondozást.

Hosszú évekre visszanyúló együttműködésként a Baross Iskola közel 60 diákja és kísérőik tavaly is közreműködtek a Falutakarításban, egy újabb  hasznosan eltöltött napon nagyon sok minden elkészült.

Áprilisban kulturális közfoglalkoztatottal bővült az apparátus Gáll J. Anna személyében. Anna  azonnal felismerte a faluban rejlő lehetőségeket, és fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy Nyim kulturális életét fellendítse, és lendülettel töltse meg. Az ő kezdeményezésére kelt életre a Családi Csivitelő délután, ahol kicsik és nagyok kedvükre kézművesedhetnek, és ismerkedhetnek a népzene és néptánc világával. Büszkeséggel tölt el, hogy e hónapban sor kerülhetett a római katolikus templom oltárképének újraszentelésére. Ezúton is köszönöm minden adományozónak önzetlenségét!

Idén először összevonva tartottuk  meg a Pünkösdi Királyválasztást és a Gyereknapot, és elmondható, hogy egy jó hangulatú, valamennyi korosztály számára élvezhető, és színvonalas rendezvényt sikerült  megvalósítanunk.

Júniusban munkába állt az új falugondnok, János. Az ő kezdeményezésére rendeztük meg a Kultúrházban az ingyenes csere– berét. A lakosság számára feleslegessé vált, de még jó állapotú  használati tárgyak cseréltek gazdát. Még e hónapban elindult a Patika– járat Ságvárra, ezzel is segítséget nyújtva  azoknak, akiknek gondot okoz eljutni a gyógyszertárba.

Ekkor már lázasan készülődtünk a falu életében egyik, ha nem is legfontosabb eseményére, a falunapra. A lelkesedésünket csak a július 26-án lezúduló özönvízszerű eső törte ketté, amikor is….mindent vitt a víz! Évtizedek óta nem láttak ilyen mennyiségű vizet, és károkat, amiket a hirtelen jött csapadék okozott..A falu összefogásának is köszönhetően a helyreállítást azonnal meg tudtuk kezdeni. Köszönet minden segítőnek! A gyors helyzetfelmérés után egy dolgot biztosan tudtunk: A falunapot megtartjuk! Mint a Nyimről megjelent képgalériák, videók is bizonyítják: jó döntést hoztunk! A sikeres rendezvény, a visszajelzések kárpótoltak minket lélekben mindenért…

Augusztus, bár a közigazgatásban a szünet időszaka, mi akkor sem pihentünk, hiszen idén először az Önkormányzat- Gáll J. Anna közreműködésével- a Kiliti Gyerekerdő– Kerekerdő Egyesülettel  napközis tábort szervezett, a hónap végén pedig nem felejtkeztünk meg a szülőkről sem, hiszen a beiskolázás terheit anyagi segítségnyújtással igyekeztünk levenni a vállukról.

Az ősz beköszöntével immáron második alkalommal rendeztük meg az Egyesületek Napját, amit rendhagyó módon a Tűzzsonglőr Gálaműsor zárt.  Nagy örömünkre szolgál, hogy elmondhatjuk, igény van Nyimben a színvonalas, és minőségi programokra. Szerencsére egyre több vidéki látogatja a rendezvényeinket, és viszik tovább településünk jó hírét.  Az elvetett mag beérni látszik… Hadd tegyem hozzá, a helyiek szórakozása, a hagyományok ápolása is kiemelt szempont számunkra, ezért szeptemberben—önálló kezdeményezésre-szüreti felvonulást is tartottunk.

Az időseinket októberben már a megújult Kultúrházban köszönthettük, 1.3 millió Ft-ból valósult meg a  villamossági rendszer fejlesztése, álmenyezet kialakítása, és a helyiség teljes festése.  A felújítások sora azonban még nem ért véget, hiszen a nyári viharban elpusztult fóliasátrak helyett 2 újat építtettünk, és a közmunkaprogramhoz kapcsolódóan elkészült egy 3×6 méteres hűtőkamra is.

A Hagyományőrző Egyesülettel közösen sikeresen pályáztunk a MOL– Zöldövezet Programjára, melynek segítségével a játszótéri veszélyessé vált fákat cserélhettük  biztonságosra.

Szintén újdonság, hogy decemberben házhoz jött a Mikulás a kisgyerekekhez, Közösen készített díszekkel, énekléssel hangolódtunk az Ünnepre a Kultúrházban megrendezett Elő-karácsonyon. Az ünnephez kapcsolódóan újra sikerült szaloncukorral megajándékoznunk a Nyimben élő családokat.

Nem állunk meg! Folytatjuk a megkezdett utat! Célom, hogy Nyim az a település legyen, ahol jó élni, és ahova jó visszajönni!