A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik

Posted on Updated on

Tisztelt Nyimi Polgárok!

„A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik” – mondta Széchenyi István, a legnagyobb magyar, és szavai ma legalább olyan erővel kell, hogy szívünkbe, és tudatunkba hasítsanak, mint a reformkorban.

 A 48-as ifjaknak március idusán sikerült felébreszteni a közösségi szellemet, közösséggé varázsolni az egymás mellett élő társadalmi csoportokat, civil összefogást létrehozni. Ők a magyarok történelmében az újra és újra felvillanó jelek, ők azok, akik árnyékból a fény felé fordítják a magyar nemzet jobbik énjét.

Újra Széchenyi István szavait szeretném idézni: Sokan azt gondolják, hogy Magyarország volt, de én azt szeretném hinni, hogy lesz.”

Ugyanis a jövő mindig arra van, amerre még nem jártunk, de menni szeretnénk. Ez az út sosincs készen, meg kell építeni. A jövőbe az tud eljutni, aki veszi a bátorságot, hogy elinduljon egy olyan úton, melyen korábban senki sem járt. Az összefogás, az új irány segíthet ebben. A jövő emberei azok lesznek, akik megteremtik a jövőt, egy új Magyarország és Nyim talapzatát.

Globalizált világunkban, a világnézetek soha nem látott mértékben képesek érintkezni egymással, óriási feszültségeket okozva. A nagyhatalmak és hatalmasságok játéka vagyunk?

Ideológiákat megalkotó emberek küldik egymás ellen a kisembert, mert veszélyben a demokrácia vagy a konzervatív értékek megszűnését akarók jelentenek veszélyt a világunkra, esetleg egyszerűen csak a pénz és hatalom a motiváció? A hétköznapi ember csak rácsodálkozik, megdöbben, hogy mi történik a világban! Nem érti, mint a történelemben kirobbanó háborúk során sokszor, hogy miért kell megvetnem a szomszédomat, mikor eddig semmi bajom nem volt vele. Legyen bármilyen nemzetiségű vagy vallású, de azt mondták, hogy utálnom kell. Miért?

Ma, amikor újra háború dúl a szomszédunkban. Mikor mindenki újra értékeli a Magyarország, Európa és világ biztonságát.  A forradalom is más értelmet nyer. A távoli hősök, hőstettek és borzalmak megelevenednek. Testközelibb a háború és az abban meghozott áldozat is, amit szinte a bőrünkön érzünk.

Tiszteljük a 1848 -’49 -es hősöket és adózzunk az akkori, és mai háborús áldozatok emléke előtt!

Pistár Péter polgármester