Amikor a víz az úr

Posted on Updated on

Pistár Péter polgármestert kérdeztük a júliusi árvízről

  • Polgármester Úr, kérjük meséljen a júliusi árvízről Nyimben. Hogyan érintette a települést?

Július 26-án egy csendes esőnek indult végül 1,5 órán keresztül tartó jelentős mennyiségű, nagy kiterjedésű záporrá vált, így hatalmas mennyiségű víz tudott összegyűlni a nyimi patakban. Ez pedig ritkán látott árvízzé duzzasztotta, a néha alig csordogáló kis vízfolyást. Délután 17:30-kor már látszott, hogy a környező dombokról folyók indulnak a falu felé, így elrendeltem a védekezést és riasztottam a katasztrófavédelmet, akik a rendőrséggel együtt nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Ezzel egy időben a település lakói is, különösebb hívás nélkül jöttek segíteni.  Ki szerszámokkal, ki pedig csak a munkaerejét hozva a védekezéshez, és az azonnal megkezdett helyre állításhoz.

Minden segítőnek szívből köszönöm azt a példás helytállást, amit a bajban egymásért és a falu közösségéért tettek. Méltán lehetünk büszkék magunkra és a falunkra.

 

  • A pillanatok alatt lezúduló nagy mennyiségű víztömeg milyen károkat okozott a faluban?

Rémisztő volt a víz ereje. A  víz elárasztotta a focipályát (kb 1,5m volt a vízmagasság), először a Közmunkaprogramban létrehozott kertészetet támadta a víz és a hordalék. Sajnos mondhatjuk, hogy sikeresen, mert azon a területen az idei termést és két fóliasátrat teljesen tönkretett. A következő a Kossuth utcai fa és kőhíd volt, ahol a gyalogos fahidat teljesen elvitte; a kőhíd és a mellette lévő útrész is jelentősen megsérült. Ezt a hidat a katasztrófavédelem azonnal le is zárta. Este tíz órakor még úgy látszott, hogy a másik (játszótér mellett) híd is le lesz zárva, de ezt sikerült elkerülni. Így legalább egy irányból megközelíthető maradt a Kossuth és Petőfi utca. Az utcák felső, nem szilárd burkolattal rendelkező részeit jelentősen kimosta a víz. Egy-egy vízmosás helyenként 60-70cm mély volt, ami lehetetlenné tette a közlekedést, ugyanúgy mint a lehordott törmelék.

  • A helyreállításról mit lehet tudni?

A helyreállítást aznap éjszaka megkezdtük a lakosság és munkagépek segítségével, ami leginkább a víz által lehozott hordalék feltakarítását és visszahordását jelentette. Másnap egész nap folytatódott a munka és több mint 100m3 hordalékot és új beton zúzalékot termeltünk vissza az utak fölső részeibe a település saját forrásait mozgósítva. A további munkákhoz az állam segítségét kértük. Ennek feszes idő és ügyrendje van, amit megkerülni nem lehet.

A magánterületeken keletkező károkra a Vis Maior nem terjed ki, csak az önkormányzat tulajdonát érintheti. A magánkárokat mindenki a saját lakásbiztosítása terhére tudja rendezni. Tudtommal ezek a bejelentések meg is történtek.

A lezárt híd sorsa még kérdéses. Több szakértő is vizsgálta, és lehet, hogy elbontásra fog kerülni. Itt is és minden káreseménnyel érintett területen keressük a lehetőséget, hogy olyan helyreállítás történjen, lehetséges olyan fejlesztéssel, hogy a következő nagyobb esőzés ne tehessen kárt benne. Vizsgáljuk, és keressük a lehetőségét a Petőfi, Rákóczi és Kossuth utcák végét szilárd burkolatúra váltani, de ez előreláthatólag, többlépcsős és hosszabb folyamat lesz.

A patakmeder kotrása hamarosan megkezdődik. Ezzel kapcsolatban minden, a patakra kifutó telekkel rendelkező tulajdonos figyelmét felhívom, hogy törvényi kötelezettség a patak koronától, mindkét oldalon, 3m-t szabadon hagyni a munkagépek közlekedése és a kotrás biztosítására. A patakmeder nem tartozik a Nyimi Önkormányzathoz, csak a híd alatti területek.

Nyimi Hírlevél