Tudnivalók a COVID-19 védőoltással kapcsolatban

Posted on

Tisztelt Nyimiek!

COVID-19 elleni védőoltás ma már elérhető közelségbe került. Sajnos ezzel együtt a napi fertőzésszámok újra jócskán megemelkedtek, egyre több közeli vagy távolabbi ismerősünk fertőződik meg, kerül kórházba és veszti el életét.

E miatt fontos újra beszélnünk arról, hogy a járvány csak akkor fog megszűnni, ha elértük a megfelelő átoltottsági szintet. Ma már vannak olyan országok (pl.: Izrael) ahol már több mint 50 % – át beoltották a lakosságnak. Nem hinném, hogy ezekben az országokban veszélynek tennék ki a saját állampolgáraikat.

Abban is biztos vagyok, hogy Magyarországon sem. Bíznunk kell a méltán híres magyar orvostársadalomban, mert vannak olyan képzettek, mint bármely országban dolgozó kollegáik. El tudják dönteni mely vakcina adható be biztonsággal az embereknek. A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Néhány fontos dolog az oltással kapcsolatban:

 • Akik regisztráltak és jelezték szándékukat ők kapják meg először az oltásokat (az előre meghatározott csoportokon kívül (orvosok, idősek otthonában élők, stb.)
 • Az oltópont és az oda kapcsolódó háziorvosunk (Dr. Rácz István) a regisztráció alapján keresi meg a regisztrált személyeket és egyeztet az időpontról, a további részletekről.
 • Az oltás önkéntes és NEM kötelező. Regisztráció esetén SEM!
 • Amennyiben a felkínált oltóanyagban nem bízik valaki azt nem kötelező beadatni. Lehet várni a számunkra megfelelőre, de a magyar hatóságok minden oltásra kínált vakcinát bevizsgáltak és biztonságosnak ítéltek.
 • Amennyiben valaki (pl.: idősek), nem tudja megoldani más módon az utazást akkor kérheti a település falugondnokának segítségét az oltópontra való bejutáshoz. Itt szeretném hangsúlyozni, ha valaki meg tudja oldani saját vagy családon belül, azt kérjük tegye meg. Az önkormányzat szűkös anyagi keretei nem engedik meg, hogy mindenkit elszállítsunk ez egyéb teendők mellett.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt:

 • Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot ( https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok )
 • Gondolja végig, hogy: – van-e krónikus betegsége, – a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), – volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
 • Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.
 • Vigye magával a személyazonosító iratait, TAJ-kártyáját!
 • A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot!
 • Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját! Praktikus megoldás lehet a rövidujjas póló, rétegesen öltözve.
 • Felmerülhet kérdésként, hogy a védőoltás után este otthon szabad-e alkoholt fogyasztani. Tudjuk, hogy az alkoholizmus tönkreteszi a szervezetet és így a védőoltásra adott immunválaszt is. Azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén ilyen káros hatást nem igazoltak.

Pistár Péter polgármester