Adventi üzenet

Posted on

Közeleg a számvetések ideje. Itt az évvége, mindenki egy kicsit megállva, elcsendesedve számot vet az elmúlt év történéseiről. Az ember értékeli mit csinált jól és mit rosszul, le kell vonnia a tanulságot, hogy még egyszer ugyanazt a hibát ne kövesse el. Egyúttal tervet készítünk a jövő évre.

Itt kapcsolódik be számomra az ADVENT. A szó jelentése: eljövetel, ami egyet kell, hogy jelentsen az azt megelőző várakozással. Mindenki vár valamire! Tele vagyunk sok, kimondott, vagy kimondatlan vággyal és várunk, ezen dolgok eljövetelére.  De ezek a dolgok nem jönnek maguktól, tennünk kell érte! Meg kell találnunk az utat, hogy a vágyaink beteljesedhessenek. A kiindulási pont és az egyik fő energiaforrás, a családdal, szeretteinkkel eltöltött minden egyes perc. Ezért is tennünk kell, ez sem jön magától.

Manapság, általános és elfogadott az önzés, az „én vagyok a világ közepe” és „ez nekem jár” világkép, ami nagyon eltorzítja az embert. A mindent csak anyagiakban és hatalomban való mérés eredményezte azt az értékrendi válságot, amiben jelenleg is élünk.

Az advent, a karácsony, Jézus születésének ünnepe arra kell, hogy ráébresszen bennünket, mennyire törékenyek vagyunk. Életünket úgy törheti ketté az a megmagyarázhatatlan erő,- amit tisztelhetünk bármilyen templomban, imaházban, mecsetben, vagy akár a tudomány templomában-, mint egy gyufaszálat. Ma vagyunk, holnap pedig mi, vagy egy közeli szerettünk kerül olyan helyzetbe, amin önerőből már nem tud változtatni.

Ennek tudatában kell életünket élnünk, alázattal fordulni, minden az élettől kapott perchez, mint ajándékhoz.

Ajándék az az idő, amit a barátainkkal, szomszédunkkal és szeretteinkkel tölthetünk. A templomokba, – legyen az bármilyen felekezethez tartozó is-, várakozni és hálát adni kell menni!

A hálaadás örömét, és a szeretteik körében eltöltött boldog perceket kívánok mindenkinek az elkövetkező ünnepekre!

Barátsággal:

Pistár Péter polgármester