Télűzés Nyimben

Posted on Updated on

A vízkereszttől hamvasztó szerdáig terjedő farsangi időszak szerte a világban a mulatságokról, a párválasztásról és főleg a tél búcsúztatásáról szól.

A farsang csúcspontja, a népnyelven csak „farsang farkaként” elhíresült jelmezes felvonulást 2007 óta a Nyimi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében rendezik meg.

A község apraja- nagyja komolyan veszi a hagyományokat, hiszen jelmezeiket saját kézzel készítik, hónapokkal az esemény előtt már megfogalmazódik az ötlet. Ki, minek öltözzön be? Az sem ritka hogy a családok együtt öltenek jelmezt.

A jelmezesek gazdag fantáziájának köszönhetően idén is vonultak fel egyedi koreográfiák, volt többek között boszorkány, tükörtojás bacon-el, ólomkatona, barokk hölgy, a nagy sikerű fej nélküli ember, és a közönségdíjas komondor, ami tényleg nagyon ötletes volt. A nagyobbak punk- legények, egy család Aladdin varázslatos világát hozta el nekünk, de ami a legnagyobb sikert aratta, az a szultán és udvartartása volt.

A mulatságból nem hiányozhatott a szintén tradicionálisnak számító forralt bor főző és farsangi fánk sütő verseny sem, ahol mindkét kategóriában vándordíjat kapott a legügyesebb háziasszony és a forralt borok mestere is.  Idén a rangos elismerést egy házaspár nyerte el , a házaspár férfi tagja idén már másodszor viszi haza a vándorkupát.