FALUSI CSOK már Nyimben is

Posted on Updated on

2021.januártól bővített településlistában már Nyim is felkerült a térképre. A Hírlevél havonta megjelenő hasábjain ezért egy állandó rovatot szánunk ennek a témának:

Mi az a falusi CSOK?

A falusi CSOK a családi otthon- teremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást.

Fontos, hogy a falusi CSOK összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni.

A „normál” CSOK-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen. Vagyis, aki úgy tervezi, hogy az „ingyen” milliókból megvásárol majd magának egy jó állapotú ingatlant, amibe csak be kell költöznie, akkor ez nem fog menni. Persze igényelhető falusi CSOK akkor is, ha a család a meglévő ingatlanját bővítené és/vagy korszerűsítené, ám ebben az esetben a támogatási összeg felére lesznek csak jogosultak.

Mennyi az annyi?

A falusi CSOK nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” CSOK felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér.

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 vagy több gyermek 5 millió Ft

forrás:bankmonitor